Nachtelijk tandenknarsen: deze innovatie verandert alles

Publicatie datum:
Leestijd:
4 minuten leestijd

Trots onthult Christian den Herder, manager productrealisatie bij Dopple uit Assen, twee kleine oordopjes verpakt in een oplaadbare hardcase. Het is het unieke prototype van een baanbrekend product: een effectieve en gebruiksvriendelijke oplossing tegen nachtelijk tandenknarsen. Klinisch bewezen én award-winnend. Dankzij een sterke lokale samenwerking en ondersteuning van SNN subsidie ontwikkelt het project zich in rap tempo. ‘Made in the Netherlands’ staat er op de hardcase. Voel je de trots en de belofte van kwaliteit? 

Ondernemer Christian den Helder

Wat begon met piepers...

Sinds de start van NIRA in 1955 in Noord-Nederland heeft het bedrijf, dat nu Dopple heet, zich altijd aan de voorhoede van technologie bevonden. Christian legt uit: “Van de eerste bruine bakelieten piepers, de ontwikkeling van Bluetooth® onder de vlag van Ericsson tot aan de ontwikkeling van True Wireless oordopjes. Wij hebben voortdurend de grenzen van technologie verlegd.” Maar de markt raakt verzadigd, en giganten zoals Apple domineren. 

Door zich te specialiseren in niche markten zoals op maat gemaakte producten en speciale oordopjes voor gehoorbescherming, vond Dopple zichzelf opnieuw uit. Deze aanpak kreeg een nieuwe impuls toen Selina Tirtajana  van Jawsaver BV contact zocht met Dopple. “Ze benaderde ons omdat ze zelf worstelt met tandenknarsen,” legt Christian uit. “Met haar achtergrond in de medische industrie, was ze vastbesloten een andere oplossing te vinden dan de bestaande middelen, die vaak ineffectief en niet bepaald gebruiksvriendelijk zijn.” 

Tandenknarsen: een serieus probleem

Een effectieve oplossing voor tandenknarsen, ofwel bruxisme, is essentieel. Deze veelvoorkomende slaapstoornis treft ongeveer drie op de tien mensen, waarvan 40% het chronisch ervaart. De gevolgen van dit onbewuste gedrag zijn niet mals: gebitsslijtage, hoofdpijn, slaapproblemen en stress. Traditionele behandelingen zoals bitjes zijn vaak niet ideaal. “Ze kunnen leiden tot overmatige speekselproductie, wat onaangenaam is, en het is niet ongewoon dat ze ’s ochtends naast bed worden gevonden,” vertelt Christian. “Belangrijker nog, ze doen weinig om bewustzijn van het onderliggende probleem te creëren, waardoor ze het tandenknarsen niet effectief aanpakken. Dat leidde bij Selina tot de zoektocht naar een andere aanpak.”

Met haar startup Jawsaver BV onderzocht Selina vervormingen van het gehoorkanaal. Ze ontdekte dat deze bewegingen toepasbaar zijn voor het begrijpen van tandenknarsen. Christian legt uit: “Geavanceerde sensoren volgen de bewegingen binnen het oor nauwkeurig. Een gespecialiseerd algoritme verwerkt deze gegevens en herkent vervolgens het tandenknarsen. Dit stelt ons in staat om het probleem op een subtiele manier aan te pakken.”

Een sensor in je oor - maar hoe?

Zo’n sensor plaats je natuurlijk niet zomaar in een oor. En zo ontstond de samenwerking tussen Jawsaver en Dopple. Christian: “Onze specialiteit ligt in het ontwikkelen van extreem kleine, draagbare en draadloze technologieën. We weten precies hoe we zo’n geavanceerde sensor moeten plaatsen in een oortje dat zowel praktisch als onopvallend is.” 

De functionaliteit van het oordopje beperkt zich niet enkel tot het detecteren van tandenknarsen. Bij de herkenning van tandenknarsen stuurt het apparaatje een geluidsimpuls om deze ongewenste activiteit te onderbreken - zonder de persoon wakker te maken. Christian legt uit: “Tijdens tandenknarsen zitten je hersenen vast in een soort herhalende lus, waar ze zelf niet uit kunnen komen. Een geluidssignaal geeft je hersenen een zacht duwtje om dit te doorbreken, waardoor het tandenknarsen stopt.”
De effectiviteit van het systeem is grondig getest in samenwerking met de Radboud Universiteit in Nijmegen, zowel op het vermogen om tandenknarsen te detecteren als het te onderbreken. En ook een ‘Pillow Proof’-test ontbrak niet. “De dopjes moeten immers de hele nacht in je oor blijven, ook als je woelt en draait”, aldus Christian. Naast de fysieke dopjes biedt de bijbehorende mobiele app extra ondersteuning. “De app verzamelt waardevolle gegevens en biedt inzichten die gebruikers helpen om hun onbewuste gedrag beter te herkennen en beheersen.”

Als 't geld niet tegen de plinten klotst

De voortgang van het project werd aanzienlijk versneld dankzij de MIT R&D Samenwerking-subsidie van SNN, vertelt Christian. De subsidie werkte als een financieel smeermiddel en een versneller in tijd waardoor Dopple en Jawsaver - elk met een deel van de subsidie - een unieke samenwerkingsdynamiek konden opbouwen. “Bij een startup klotst het geld natuurlijk niet tegen de plinten. Door de subsidie konden wij onze diensten tegen kostprijs aanbieden, wat zonder deze financiële ondersteuning veel langer zou duren. En dat is zonde. Je wilt een oplossing als deze snel op de markt brengen,” vertelt Christian. “Bovendien durfden we meer risico’s te nemen, die we anders niet hadden overwogen. Echt álles aan dit product - van de printplaatjes tot de componenten - is nog kleiner dan gebruikelijk.”

'We gaan het zelf produceren, hier in Assen'

Met een sterke focus op lokale productie wil Dopple de kwaliteit van haar producten waarborgen. “We beginnen met de productie hier in Assen, in onze eigen faciliteit. Dat is een trend die we de laatste jaren hebben ingezet, omdat onze producten - die zich in nichemarkten bevinden - zeer complex zijn met vele sensoren en extreem kleine componenten. Daarom willen we de lijnen tussen de ontwikkelaars en de productie zo klein mogelijk houden,” legt Christian uit. 

Aan ambitie voor de uitrol van het product geen gebrek. Christian: “Kijk, wij zijn pragmatische Noorderlingen. Maar het team van Jawsaver brengt een wereldwijde visie en droomt groot. Ze plannen aanzienlijke productievolumes voor de toekomst.” De internationale erkenning met het winnen van een CES Innovation Award in 2023 is daarbij meer dan helpend.

Hoe het vervolgtraject eruitziet? Christian schetst de volgende stappen: “We hebben zojuist het eerste concept, dit prototype, afgerond. In de komende maanden werken we aan een tweede versie. Daarna richten we ons op het afmaken van het product, zodat het klaar is voor de markt. Het komt op de markt onder de naam SOVN. Er is zelfs al een wachtlijst. Als alles volgens plan loopt, starten we begin volgend jaar met de productie. We gaan de eerste anderhalf jaar voorzichtig te werk, maar daarna staan alle opties open. Klaar om tandenknarsen wereldwijd aan te pakken!”.

Ben je geïnspireerd?

Ben jij ondernemer en geïnspireerd geraakt door het verhaal van Dopple? Bekijk dan eens de subsidiepagina van de  MIT R&D Samenwerking eens. Ook iets voor jou? Vraag de subsidie dan aan! 

DE MIT R&D Samenwerking stimuleert innovatieve ontwikkelingen. Dit project draagt bij aan de KIA Gezondheid en zorg. Overkoepelend draagt het bij aan de doelstellingen uit de RIS3. Hierin staan transities centraal die belangrijk zijn voor Noord-Nederland, zoals in deze de transitie ‘van zorg naar (positieve) gezondheid’