Het versterkingsgebied
Bij veel subsidies met betrekking tot aardbevingsschade komt de vraag naar voren of je woning onder het versterkingsgebied valt. Maar wat is het versterkingsgebied? En hoe weet je of jouw woning binnen het versterkingsgebied valt? Wij leggen het je graag uit!
Wat is het versterkingsgebied Groningen?
Een deel van Groningen ligt in het aardbevingsgebied. Door de aardbevingen voldoen sommige gebouwen niet aan de veiligheidsnormen. Deze gebouwen moeten worden versterkt, zodat ze beter bestand zijn tegen aardbevingen. Dit betekent vaak dat vloeren, wanden en funderingen worden verbonden en versterkt. Soms is versterking niet mogelijk. Dan worden gebouwen gesloopt en nieuw gebouwd.
Nationaal Coördinator Groningen (NCG) is verantwoordelijk voor het versterken van woningen en gebouwen in het aardbevingsgebied. Dit doen zij in de vijf gemeenten binnen het aardbevingsgebied: Eemsdelta, Groningen, Het Hogeland, Midden-Groningen en Oldambt. De gemeenten zijn de opdrachtgevers van NCG.
Wanneer valt mijn huis onder de versterkingsopgave?
Een huis valt onder de versterkingsopgave als het in het aardbevingsgebied staat en mogelijk niet veilig is. 'Veilig' betekent dat iedereen genoeg tijd moet hebben om een gebouw bij een zware aardbeving veilig uit te komen. Is een gebouw veilig, dan is het 'op norm'. Voldoet een woning niet aan deze (landelijke) norm? Dan is versterking van de woning nodig. In de provincie Groningen zijn 5.038 adressen opgenomen in de versterkingsoperatie.
Hoe weet ik of mijn woning binnen het versterkingsgebied Groningen valt?
In overleg met NCG maakt elke gemeente in het aardbevingsgebied jaarlijks een ‘Lokaal plan van aanpak’. In dit plan staat bij welke adressen dat jaar gestart wordt met het versterkingsproces. Weet je niet zeker of je woning onder het versterkingsgebied valt? Neem dan contact op met NCG. NCG van maandag t/m vrijdag bereikbaar van 9.00 uur tot 17.00 uur op 088 041 44 77.