Mijn VIA-subsidie is toegekend. Wat nu?
Gefeliciteerd! Je kunt nu echt starten met het uitwerken van jouw innovatieve idee.
Bij een subsidie komen allerlei regels om de hoek kijken. Waar moet je dan eigenlijk allemaal op letten gedurende het project? Om ervoor te zorgen dat jouw vaststellingsverzoek (de einddeclaratie) straks zo snel mogelijk wordt afgerond, hebben we alles voor jou op een rijtje gezet!
De subsidie
Zodra de subsidie is toegekend, ontvang je een voorschot van 40% van het toegekende subsidiebedrag. Zo heb je direct een deel van de subsidie beschikbaar om te beginnen met het project.
Tweede voorschot mogelijk
Naast dit voorschot is het tijdens de projectperiode mogelijk om een tweede voorschot aan te vragen. Dit bedrag wordt bepaald aan de hand van de kosten die je tot op dat moment hebt gemaakt en betaald. Het is dan mogelijk om nogmaals maximaal 40% van het toegekende subsidiebedrag te ontvangen. Dit betekent dat je gedurende de projectperiode tot 80% van de subsidie uitbetaald kunt krijgen. De overige 20% kun je na afloop van het project aanvragen.
Project afgerond?
Zodra je project is afgerond, dien je binnen vier weken het vaststellingsverzoek in. Je declareert de gemaakte en betaalde kosten en levert de gevraagde documenten van bijlage III van de verleningsbeschikking aan. Deze beschikking vind je in het eLoket. Aan de hand van deze informatie stellen wij het definitieve subsidiebedrag vast. Het nog te ontvangen deel wordt dan uitbetaald. Heb je minder uitgegeven? Dan moet je het verschil terugbetalen.
Lees de verleningsbeschikking goed door
Zodra jouw aanvraag positief is beoordeeld, ontvang je een verleningsbeschikking in het eLoket. Hierin staat aangegeven wat er van jou verwacht wordt. Let hierbij goed op de volgende punten:
-
Aanvullende voorwaarde: hier staat toegelicht welke extra voorwaarde (naast de voorwaarden van de subsidie) nog specifiek geldt voor jouw project. Per project kan dit dus een andere voorwaarde zijn. Dit is afhankelijk van de beoordeling van de aanvraag
-
Correcties (bijlage I): hier staat toegelicht waarom bepaalde kosten zijn gecorrigeerd. Zo weet je welke kosten je niet kunt declareren bij het vaststellingsverzoek
-
Bijlage II: hier vind je informatie over de vervolgprocedure. Zijn er bijvoorbeeld grote wijzigingen in het project? Dan dien je dit te melden bij het SNN. Zo kan er beoordeeld worden of het project nog steeds aan de regels voldoet
-
Bijlage III: hier staat informatie over de documenten die je moet aanleveren bij een eventueel voorschotverzoek en een vaststellingsverzoek. Vervolgens wordt er in bijlage IV een verdere toelichting gegeven op deze documenten. Van belang is om deze documenten direct bij te houden. Hieronder kun je tips en tricks vinden om de subsidieadministratie makkelijker en beter bij te houden
Houd de documenten op tijd bij
Een project heeft een maximale projectperiode van 18 maanden. Om te zorgen dat je bij het indienen van het vaststellingsverzoek nog weet wat er is gebeurd, is het aan te raden om direct vanaf het begin de documenten goed bij te houden. Hoe je dit doet, mag je zelf bepalen. Om je een eindje op weg te helpen, hebben wij formats opgesteld. De formats kun je vinden onder de fase ‘vaststelling’ bij ‘bijbehorende downloads’ op de betreffende subsidiepagina.
Wij hebben de belangrijkste punten op een rijtje gezet. Klik hier voor onze tips.
Bedrijfsbezoek
Wil je laten zien wat voor gaafs je hebt ontwikkeld? Leuk! Wij komen graag bij je langs. We kunnen dan direct bespreken hoe het project is verlopen en de vragen stellen die wij nog hebben over het vaststellingsverzoek. Zo komen we samen tot een snelle afronding.
Twijfel je over zaken voordat je een vaststellingsverzoek indient? Dan is het ook mogelijk dat wij langskomen om samen alles door te nemen. Ook kun je ons natuurlijk bellen.
Heb je meer hulp nodig?
Als je twijfelt of iets wel of niet mag of als je andere vragen hebt, dan kun je ons altijd bellen om te sparren. Je kunt bellen naar 050 5224 908 of mailen naar kennis&innovatie@snn.nl. Wij helpen je graag verder!
Ook hebben wij een pagina opgesteld met veelgestelde vragen. Per projectfase kun je kijken of jouw vraag hier tussen staat.
Wij wensen je veel succes met de uitvoer van het project!