Subsidie Reductie stikstof binnenkort weer beschikbaar voor boerenbedrijven in het Noorden

Publicatie datum:
Leestijd:
1 minuut leestijd

Vanaf 2 oktober 2024 om 09.00u kunnen boeren in Groningen, Friesland en Drenthe subsidie aanvragen voor maatregelen die de stikstofuitstoot van hun bedrijf verminderen. Vorig jaar konden boeren de subsidie voor het eerst aanvragen. De subsidie wordt nu, in aangepaste vorm, opnieuw opengesteld. De aanpassingen aan de subsidie(voorwaarden) zorgen voor een hoger verminderingspercentage van de stikstofuitstoot.

Boer Niek

Het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) stelt in totaal € 10 miljoen beschikbaar voor deze openstelling. 

Wat is er veranderd? 

Je kunt een aanvraag indienen voor vier verschillende categorieën maatregelen. Elke categorie heeft een eigen subsidieplafond. Categorie A is bedoeld voor advies en studiegroepen voor het verminderen van de stikstofuitstoot. Onder de categorieën B, C en D vallen de niet-productieve investeringen waarvoor je de subsidie kunt aanvragen. Hierbij kun je denken aan vloerafdichting of een mestschuif. Een overzicht van de maatregelen per categorie op de subsidiepagina

Voor alle categorieën geldt dat eerdere aanvragen voor deze subsidie meetellen in het maximaal aan te vragen subsidiebedrag.  

Sommige maatregelen komen alleen in combinatie met andere maatregelen in aanmerking voor deze subsidie. Als deze maatregelen niet gecombineerd worden leiden ze tot te weinig vermindering van stikstofuitstoot. Een voorbeeld hiervan is een mestrobot.  

Sluitingsdatum verschilt per categorie 

Dien aanvragen voor de categorieën B, C en D uiterlijk 13 november 2024 in. Voor categorie A kun je tot en met 31 december 2024 een aanvraag indienen. 

Deze subsidie verloopt volgens de call-procedure. Dit is een subsidievorm waarbij volledige aanvragen op volgorde van binnenkomst in behandeling worden genomen tot het subsidieplafond bereikt is. 

Bereid je aanvraag goed voor

Lees alle informatie over de subsidie op de subsidiepagina Reductie stikstof. Hier vind je ook alles wat je nodig hebt om jouw aanvraag voor te bereiden.