Wijzigingen in de eisen voor ‘onderneming in moeilijkheden’
Er zijn belangrijke wijzigingen met betrekking tot de eisen voor 'onderneming in moeilijkheden' bij subsidieaanvragen onder de AGVV. Lees hier de toelichting op deze wijzigingen.
Wijzigingen in de eisen voor ‘onderneming in moeilijkheden’
Voor subsidies die verleend worden onder de AGVV (algemene groepsvrijstellingsverordening ) moeten aanvragers aan verschillende eisen voldoen. De aanvrager mag geen ‘onderneming in moeilijkheden zijn’. Maakt de onderneming deel uit van groep van meerdere ondernemingen? Dan mag de groep als geheel niet in moeilijkheden zijn. Bedrijven die als ‘onderneming in moeilijkheden’ worden gezien, kunnen niet meedoen aan projecten en krijgen dus geen subsidie onder de AGVV. Om vanuit het SNN als subsidieverstrekker hierop te kunnen toetsen, zijn er verschillende wetten en regels die wij moeten volgen.
Achtergestelde lening als eigen vermogen
In het verleden was het soms onduidelijk of achtergestelde leningen zouden mogen meetellen als eigen vermogen om geen ‘onderneming in moeilijkheden’ te zijn. Daarom heeft het ministerie van Economische Zaken (en Klimaat) in augustus 2017 uitgangspunten geschreven om hierover meer uitleg te geven. In die uitgangspunten wordt uitgelegd wanneer een achtergestelde lening als eigen vermogen gezien kan worden. Dat kan helpen om niet als ‘onderneming in moeilijkheden’ te worden aangemerkt.
Uitspraak College van Beroep voor het bedrijfsleven
Uit een uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) is gebleken dat de inhoud van deze uitgangspunten niet juist is. Het ministerie van Economische Zaken heeft de uitspraak van de rechter inmiddels bestudeerd en aangegeven te werken aan een oplossing. Voor dit moment betekent het dat aanvragers geen gebruik meer kunnen maken van deze uitgangspunten bij het indienen van aanvragen.
Wat nu?
Wij begrijpen dat dit een ingewikkelde wijziging is. Voor aanvragen die al zijn ingediend, maar nog niet zijn verleend, wordt per project bekeken wat dit voor gevolgen heeft en of er andere oplossingen mogelijk zijn. Voor aanvragers die op het punt staan een subsidieaanvraag in te dienen, betekent dit dat de mogelijkheid tot het meetellen van de achtergestelde lening als eigen vermogen vervalt. Ben je plan om een aanvraag in te dienen en heb je vragen over het invullen van de verklaring ‘onderneming in moeilijkheden’? Neem dan contact met ons op voor advies. Onze collega’s denken graag met je mee.
Wanneer er meer duidelijkheid is vanuit het ministerie van Economische Zaken, delen wij dit op onze website.
Veelgestelde vragen
Een onderneming, inclusief verbonden ondernemingen die in moeilijkheden zijn, kunnen op grond van artikel 7, eerste lid, onder d, van Verordening (EU) nr. 2021 / 1058, niet in aanmerking komen voor subsidie uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Voor JTF is dat op grond van artikel 9 onder c van Verordening (EU) nr. 2021 / 1056. Europese voorschriften definiëren wanneer een onderneming in moeilijkheden is. U kunt hiervoor de Richtsnoeren voor reddings- en herstructureringssteun (2014/C 249/01) raadplegen.
Algemene groepsvrijstellingsverordening, artikel 1, lid 18 (pag. 10).
In de uitgangspunten van het ministerie van economische zaken uit augustus 2017 stond dat achtergestelde leningen als eigen vermogen mochten worden gezien. Deze regeling is nu achterhaald door een uitspraak van de rechter (het CBb). En is daarom stopgezet. Het ministerie van economische zaken zoekt nu naar oplossingen. Het is duidelijk dat de wijziging, waarbij achtergestelde leningen niet meer als eigen vermogen mogen worden gezien, definitief is.
De definitie in de AGVV is ‘onderneming in moeilijkheden’. Daarbij hoort de ‘Verklaring (niet) financiële moeilijkheden’.