Aan de top met interieurbouw Harryvan
Een jaar of drie geleden nam Harryvan Interieurbouw een beslissing die misschien wel de belangrijkste was in het bestaan van het bedrijf. Wat dat opleverde? Een verdriedubbeling van de omzet en een portefeuille barstensvol prestigieuze opdrachten. Mede dankzij de ArbeidsplaatsenregelinG van Economic Board Groningen kon het bedrijf nieuw personeel aannemen. ‘We zijn een heel ander bedrijf geworden.’
Harryvan Interieurbouw is een opvallende verschijning in Hoogezand, een plaats waarbij de meeste mensen denken aan scheepswerven en mannen in blauwe overalls. Wie het pand aan de Produktieweg door de stalen taatsdeur binnentreedt, ziet al snel dat het hier een bedrijf betreft van heel andere aard.
Hoogwaardige interieurbouw
Ooit begonnen als lokale speler heeft Harryvan zich ontwikkeld tot een onderneming die zich heeft gespecialiseerd in hoogwaardige interieurbouw en fijnbetimmering. Het bedrijf is op weg naar een bestaan van een eeuw en is al sinds de oprichting in handen van dezelfde familie.
De vlucht die het bedrijf heeft genomen begon eigenlijk al in 2011, zegt Harryvan-directeur Ruben Kamminga. Harryvan Interieurbouw was al sterk op de regionale markt. Het had naam gemaakt met middelgrote projecten zoals schoolgebouwen en bibliotheken. De groei kwam toen Harryvan omvangrijker opdrachten voor interieurbouw kreeg van gerenommeerde organisaties als Gasunie en DUO. Prestigieuze klussen, waar de opdrachtgever telkens tevreden over was.
Efficiënter
Met de groei van het aantal grotere projecten rees ook het besef dat Harryvan intern de zaak anders zou kunnen organiseren; efficiënter en beter. ‘We deden eigenlijk alles: het ontwerp, de engineering en de uitvoering’, zegt Kamminga. ‘Maar er zijn volop bedrijven in de regio die heel goed zijn in specifieke taken zoals zagen, boren, frezen of lakken.’
Harryvan besloot zich daarom te richten op ontwerp en engineering, taken waar het bedrijf het sterkst in is. Kamminga: ‘We zijn de grote utiliteitsprojecten anders gaan organiseren. Wij richten ons op de engineering van projecten en de productie van de ingewikkelder onderdelen. Productie van series en gangbare onderdelen besteden we uit.’
Interessante partner
Het lijkt een voor de hand liggende keuze, maar Harryvan is hierdoor een veel interessantere partner voor architecten en grote bouwbedrijven geworden, verklaart Kamminga: ’We zijn als interieurbouwer nu meer in de bouwketen geïntegreerd. Architecten zien ons als een verlengstuk van henzelf. En voor nationale aannemingsbedrijven als BAM, Van Wijnen en Visser & Smit zijn we een meedenkende projectpartner.’
Om de herinrichting van de organisatie te versterken werden ook een commercieel directeur, Arjan Timmerman, en een technisch directeur, Niek Antonides aangetrokken. Daarnaast werd het bedrijfsdeel Harryvan Kozijnen via een management buy-out verkocht. En ook het zusterbedrijf FritsJurgens in Kolham, producent van taatsdeurscharnieren, werd op wat meer afstand geplaatst.
Megaklussen
Dankzij de nieuwe werkwijze en het aangepaste organisatiemodel is de omzet van Harryvan de afgelopen jaren verdrievoudigd. Momenteel heeft het bedrijf vier megaklussen tegelijkertijd onder handen.
In Leiden doet het de inrichting van het natuurmuseum Naturalis, de bouw van het interieur van het nieuwe hoofdkantoor van de Triodos Bank in Zeist is in voorbereiding en in Den Haag begint Harryvan aan de afbouw van de nieuwe theaterzaal in het spiksplinternieuwe en Onderwijs- en Cultuurcomplex, zeg maar het Forum van Den Haag.
Groninger Forum
Ondertussen hebben ze in de eigen achtertuin gewerkt aan de inrichting van het Groninger Forum. Het zijn stuk voor stuk opdrachten waar meerdere miljoenen mee zijn gemoeid. ‘Dankzij onze werkwijze komen we nu landelijk aan bod’, zegt Ruben Kamminga. De groei van Harryvan wordt bovendien aangezwengeld door de trend dat meer wordt besteed aan inrichting van kantoren, openbare gebouwen en bedrijfsruimten.
Nieuwe medewerkers
Om de groei mogelijk te maken heeft Harryvan nieuwe medewerkers aangetrokken. Geen eenvoudige opgave was dat, zegt Kamminga. Voor de engineers kwam Harryvan terecht in Brazilië, Haïti en Syrië. Alleen maar mooi, vindt Kamminga, al die nationaliteiten bijeen zorgen voor een open en aangename sfeer op de werkvloer.
De ArbeidsplaatsenregelinG van Economic Board Groningen (EBG) maakte het Harryvan financieel wat gemakkelijker de mensen aan te nemen. Het was als een turbo op de motor, aldus Kamminga: ’Meer nieuw personeel had een sneeuwbaleffect. Het gaf de ruimte om nieuwe opdrachten aan te nemen.’
Dit artikel is eerder gepubliceerd door EBG.
fotograaf: Henk Veenstra