Bijzondere paddenstoel in Drents monument

Publicatie datum:
Leestijd:
2 minuten leestijd

Zo’n 35 jaar geleden nam Kees Sijbenga De Dennenhoeve over van zijn vader. Een akkerbouw- en pluimveebedrijf in Hooghalen, 30 hectare groot. “Toen dacht ik anders dan nu,” vertelt Sijbenga aan zijn keukentafel. “Traditionele landbouw draait om snelheid en geld. Zo wil ik niet werken. We hebben maar één aarde. Ik wil iets doorgeven aan de volgende generatie.” Dus boert Sijbenga biologisch. Hij verbouwt granen en houdt 4250 kippen.

Foto Kees Sijbenga, eigenaar akkerbouw- en pluimveebedrijf in Hooghalen.

Monument

Op Sijbenga’s erf staat een monument. Een ± 90 jaar oude schuur. “Ik gebruikte hem als opslagruimte, maar wilde er iets anders mee. Ik dacht aan champignons, maar een massaproduct wil ik niet verbouwen. Twee jaar terug trof ik op een bio-beurs een paddenstoelendeskundige. Ik vertelde dat ik paddenstoelen wilde kweken op stro. Zij adviseerde de stropharia. Een van de weinige paddenstoelen die op stro willen groeien.”

Vleesvervanger

Sijbenga verzamelde informatie. Enthousiast: “Een prachtig product. Gezond en een uitstekende vleesvervanger. Dat spreekt me aan. We moeten anders gaan eten. Daar lever ik graag een bijdrage aan.”

Kleine schaal

In Nederland wordt de stropharia alleen op kleine schaal gekweekt. Door hobbyisten, in de buitenlucht. Commerciële hoeveelheden moeten worden verbouwd in kweekcellen met een regelbaar klimaat.

Subsidieaanvraag

Sijbenga: “Samen met een deskundige heb ik een plan en een subsidieaanvraag opgesteld. Zoiets kan een simpele boer niet alleen.” Hij ontving een POP3-subsidie, bestemd voor plattelandsontwikkeling. Volgens het SNN draagt Sijbenga’s project onder meer bij aan “het ontwikkelen van nieuwe markten” en “het sluiten van kringlopen”. 

Kringloop

Wat dat laatste betreft: De Dennenhoeve is één grote kringloop. Zo teelt Sijbenga zijn eigen kippenvoer: tarwe en veldbonen. Op stro dat overblijft na de graanoogst wordt straks de stropharia gekweekt. Wanneer de paddenstoelen zijn ‘geplukt’, gaat het naar de kippen. Zij eten de schimmels die zich in het stro hebben genesteld.

“Kippen moeten bezig zijn,” zegt Sijbenga. “Als zij ermee klaar zijn, gaat het stro op de mesthoop en dan weer op het land.”

Onderzoeksfase

Voorlopig nog geen stropharia in de oude schuur.  Sijbenga: “We zitten in de onderzoeksfase. Hoe zet je een kweekcel op? Welke klimaatomstandigheden heb je nodig? Hoe bouw je een wasstraat om het stro te steriliseren? Het onderzoek duurt ongeveer een jaar. Intussen verkennen we de markt. De versmarkt is lastig. Dagelijks leveren wordt moeilijk. Dus onderzoeken we ook de mogelijkheden om te drogen en conserveren.”

Tevreden

Kees Sijbenga is tevreden. “Dat ik als kleine boer subsidie heb gekregen, doet mij wel wat. En dat die oude schuur weer een functie krijgt, vind ik prachtig.”