Centre of Expertise verkleint kloof onderwijs en industrie

Publicatie datum:
Leestijd:
2 minuten leestijd

De kloof tussen hbo- en universitair geschoolde studenten en het noordelijke bedrijfsleven is te groot, vindt NHL Stenden. Daarom heeft de hogeschool samen met bedrijven uit het Noorden en de Rijksuniversiteit Groningen het Centre of Expertise Smart Sustainable Manufacturing opgericht in Emmen. Het CoE legt de verbinding tussen kennis(instellingen) en het bedrijfsleven om de digitalisering in de maakindustrie in gang te zetten. “Alleen samen kunnen we nieuwe technologieën als robotica en 3D-printen omarmen en bedrijven en studenten klaarstomen voor de toekomst”, zegt initiatiefnemer Wilbert van den Eijnde van NHL Stenden.

Foto Centre of Expertise Smart Sustainable Manufacturing opgericht in Emmen.

Het mes snijdt aan twee kanten. Studenten leren van bedrijven en bedrijven leren van elkaar én van studenten. “Onze partnerbedrijven geven bijvoorbeeld gastcolleges en faciliteren het gebruik van machines. Zo ontwikkelt Stevens Engineering, een technisch ontwerp- en adviesbureau, samen met studenten hard- en software voor bestaande robot-opstellingen bij NHL Stenden. Communicatietechnologiebedrijf Dopple heeft samen met andere mkb-bedrijven een actieplan opgezet voor (bij)scholing van personeel door het experimenteren met masterclasses. Hiermee willen ze de regionale leercultuur versterken. En bij GeTech wordt een praktijkleeromgeving gecreëerd: zij onderzoeken, met behulp van hun hightech machines, samen met studenten en andere bedrijven de mogelijkheden van 3D-printen.”

“Wij delen de kennis die we opdoen”

Airco- en brandstofleidingen in een auto moeten tot op een tiende van een millimeter nauwkeurig worden gemaakt. GeTech in Westerbork produceert controlemallen waarmee producenten van leidingen kunnen zien of de afmetingen kloppen. Die mallen worden op dit moment met verschillende technieken, waaronder freesen, geproduceerd. “Wij onderzoeken nu de mogelijkheden van industrieel 3D-printen”, zegt Ramon Jeuring van GeTech. “Kan ons productieproces hiermee efficiënter en duurzamer worden gemaakt? Wat gebeurt er met een print als we er verstevigende materialen aan toevoegen? Dit zijn vragen die binnen het CoE en in de praktijkleeromgeving van GeTech worden onderzocht en beantwoord, zodat uiteindelijk ook andere bedrijven ontdekken en leren wat 3D-printen voor hun productieproces kan betekenen.”


“Alle bedrijven in de maakindustrie moeten hier bij willen zijn”

“We hebben geen keus”, gaat Jeuring verder. “Bedrijven moeten in de toekomst investeren. En die ligt in 3D-printen en robotica en andere nieuwe technologieën. Er zijn heel veel bedrijven in het Noorden waarvoor dit interessant kan zijn. Bijvoorbeeld in de metaalindustrie of producenten van medische producten. Ik reken erop dat meer bedrijven zich bij het Centre of Expertise aansluiten.” Van den Eijnde: “We zijn nu ongeveer een jaar bezig. Dit is wat we voor ogen hadden en het werkt. We krijgen de professionals bij de bedrijven weer aan het leren. En de aangesloten kennisinstellingen, van mbo tot universitair, leren van elkaar, van de bedrijven en andersom.”

 

“Wij verkleinen de kloof tussen onderwijs en arbeidsmarkt”

Het Centre of Expertise wordt in de regio breed gesteund. Naast Dopple, GeTech en Stevens Engineering levert ook softwarespecialist KxA kennis en kunde aan het CoE. De gemeenten Emmen, Coevorden, Hoogeveen, Hardenberg, de provincie Drenthe en het SNN dragen financieel bij aan het CoE. Van den Eijnde: “Via het SNN konden we aanspraak maken op de Europese subsidie call Human Capital. Voor initiatieven om de kloof tussen onderwijs en arbeidsmarkt te verkleinen. En dat pakken we heel breed op. We concentreren ons niet alleen op hbo en universiteit maar betrekken ook de mbo-scholen in de regio erbij. Samen hebben we bedrijven heel veel te bieden! Een mooi voorbeeld vind ik Wavin in Hardenberg dat zich bij ons heeft gemeld. Het is voor deze kunststofverwerker natuurlijk ontzettend interessant om te kijken hoe 3D-printen het productieproces kan versterken.” 

“Samen zetten we de digitalisering van de maakindustrie in gang”

“Samen maak je grotere stappen dan in je eentje”, vult Ramon aan. “We moeten leren en stimuleren dat kennis gedeeld wordt. Dat is een kwestie van geven en nemen en bovenal vertrouwen. Ik ben er van overtuigd dat geen enkele ondernemer het zich nog kan veroorloven op een eilandje te blijven zitten.” Van den Eijnde: “Alleen samen kunnen we de digitalisering van de maakindustrie in gang zetten.”

 

Meer weten over het Centre of Expertise? Ga naar kijk op www.nhlstenden.com.