De dronepiloten van Monumentenwacht Drenthe

Publicatie datum:
Leestijd:
2 minuten leestijd

“Ik zet de motor aan en ga gelijk vliegen, dus schrik niet.” Op zo’n 50 meter van de Luchtwachttoren in de bossen van Echten is voldoende ruimte tussen de bomen om te kunnen stijgen en landen. Het gebied wordt gemarkeerd door borden met de tekst: Let op! U nadert een landingsterrein. Jan Wiersma van Vliegend.nl stuurt de drone behendig de lucht in, omringd door medewerkers van Monumentenwacht Drenthe die worden opgeleid tot dronepiloot.

Foto Afke Draijer, directeur van Stichting Monumentenwacht Drenthe.

"Dit gebouw is lastig te inspecteren"

Luchtwachttoren Post 7x3 uit 1953 is gebouwd volgens het raatbouwsysteem, een open constructie van betonnen elementen. “Dit monument van 18,5 meter hoog is voor ons lastig te inspecteren”, zegt directeur Afke Draijer van Stichting Monumentenwacht Drenthe. “Er staan veel bomen omheen dus er is geen ruimte voor een hoogwerker. Abseilen kan, maar dat geeft ons slechts een beperkt beeld. Dit is dus een perfect voorbeeld van een monument dat we met een drone veel beter in beeld kunnen brengen.”

En dat blijkt. Terwijl Jan vliegt bekijkt Egbert Swierts van de Drone-Academy live de beelden die de drone van de toren maakt. Loepzuiver zijn ze. “Kijk, ieder haarscheurtje in het beton is zichtbaar”, zegt Ronald Nijmeijer. Hij is een van de medewerkers van Monumentenwacht Drenthe die wordt opgeleid tot dronepiloot.

Sneller, veiliger en nauwkeuriger

“Voor een kleine organisatie als de onze is dit best groots. We kunnen nu heel gerichte inspectierapporten maken. Inspecteren met een drone gaat veel sneller en is dus goedkoper. We kunnen infraroodcamera’s aan de drone hangen en röntgenfoto’s maken. Stel je voor wat we daarmee allemaal kunnen zien! Ik was niet gelijk overtuigd hoor. In het begin zag ik vooral restricties want er zitten best veel regels aan vliegen met een drone. Maar in goed overleg met omwonenden is er veel mogelijk, nu zie ik vooral voordelen”, aldus Ronald.

Een primeur voor Drenthe

Drenthe is de eerste Monumentenwacht in Nederland die drones gaat inzetten bij inspecties van gebouwen. “Hoe we op het idee kwamen? Wij stonden laatst op een ladder een kerkje te inspecteren toen er een jongen met een drone over kwam vliegen. Hij liet ons de beelden zien en daar waren we zeer van onder de indruk”, zegt Ronalds collega Michel Siebum.

Monumentenwacht Drenthe ontving subsidie voor de begeleiding van het project. “Door met drones te werken kunnen we klanten nog beter adviseren. Als we ieder jaar dezelfde vlucht maken kunnen we precies zien in hoeverre de staat van een monument achteruit gaat. Niet alleen voor hoge gebouwen is dit een uitkomst. Ook monumentaal groen zoals landgoederen kunnen we met een overzichtsfoto perfect in beeld krijgen. En voor onze medewerkers is het aanzienlijk minder belastend dan klimmen, abseilen en balanceren in hoogwerkers”, aldus directeur Afke Draijer. De Monumentenwacht in Gelderland heeft al gehoord van de Drentse plannen en komt binnenkort op bezoek.