Een duurzaam alternatief voor beton, asfalt en steen
“Het laaghangend fruit is geplukt. We weten hoe we bruikbare metalen uit bijvoorbeeld steen of erts kunnen halen. Maar dan is er altijd een restproduct waar we niets mee kunnen. De nieuwste uitdaging is iets bruikbaars maken van deze zogenoemde industriële slakken. En dat gaan wij proberen”, zegt directeur Klaas Koers van Koers Handel BV in Drenthe.
Koers produceert klimaatvriendelijke en duurzame alternatieven voor beton, asfalt en steen. Alternatieven die volledig uit natuurlijke grondstoffen bestaan. “Onze producten zijn water- en luchtdoorlatend, waardoor ze minder snel opwarmen. Ze veroorzaken in stedelijk gebied minder hittestress, door opwarming, dan traditionele bouwstoffen als asfalt en beton. Overheden en natuurorganisaties zijn onze belangrijkste afnemers”, aldus Klaas.
“Dit moet toch anders kunnen”
Koers Handel BV is al meer dan 25 jaar bewust op zoek naar alternatieve, milieuvriendelijke bouwstoffen. In de tijd dat bij het noemen van het woord duurzaamheid bij de meeste mensen het licht nog uitging, stapte Koers er vol overgave in. “Wij zitten hier dicht bij het Drents-Friese Wold. 25 jaar geleden bestonden de meeste fietspaden in bossen uit schelpenpaden. Die schelpen werden uit de Waddenzee gevist en rechtstreeks naar de bossen gereden. Wij zagen de krabbetjes er nog uitrennen. We keken elkaar aan en zeiden: dit moet toch anders kunnen.”
“Je moet dit écht willen, anders lukt het niet”
Koers legt zich sinds die tijd meer en meer toe op het produceren van duurzame alternatieven. Het bedrijf ontwikkelt niet alleen het product, maar ook de machines die het kunnen produceren. Koers doet wat veel ondernemers zouden willen, maar ook lastig vinden. “Je moet een persoonlijke drive hebben, anders houd je het niet vol. Niet iedereen staat te juichen als jij binnenkomt met je milieuvriendelijke product. Men kent het niet. Ze weten hoe beton werkt, maar niet hoe onze waterdoorlatende producten werken. Daar komt nog bij dat wij ons voortdurend op onbekend terrein begeven en dan krijg je tegenslagen te verwerken. Ik sta echt met bloed, zweet en tranen te verkopen”, lacht Klaas.
Koers ontvangt subsidie voor de ontwikkeling van een nieuw product dat helpt CO2 verder te reduceren. “Wij onderzoeken of we het restproduct van steen, de overgebleven mineralen waar we nu niets mee kunnen, ook kunnen hergebruiken. Ook minerale reststoffen zijn belastend voor het milieu. Daarom willen wij ze geschikt maken voor de toepassing in bouwstoffen. De eerste resultaten zijn bemoedigend, maar of het technisch en financieel echt kan weten we nog niet. Het is mooi en belangrijk dat we dit met subsidie kunnen uitzoeken.”
Duurzame ambities voor een gezonde planeet
Meer dan de helft van de omzet van Koers BV wordt inmiddels gehaald met circulaire producten. “Ik denk dat we over 10 jaar voor 100 procent circulair zijn, hoewel dat geen concreet doel op zich is. Wij willen vooral kwalitatief goede producten maken, die duurzaam en ook goed zijn voor onze planeet. Dat zou ik ook aan andere ondernemers mee willen geven die duurzamer willen worden. Doe het gewoon, laat je niet ontmoedigen, maar weet dat het niet altijd even makkelijk is.”