Fries bedrijf ontwikkelt VR-game om pijn te bestrijden
Alleen al in Nederland hebben miljoenen mensen iedere dag pijn. Twee Friese ondernemers hebben een Virtual Reality-game ontwikkeld die mensen helpt deze pijn te controleren. En met succes. Inmiddels werken tientallen zorgorganisaties met Reducept en heeft de VR-game al meerdere prijzen in de wacht gesleept, waaronder de prestigieuze World Summit Award van de Verenigde Naties.
Louis Zantema is psycholoog, gameliefhebber en mede-oprichter van Reducept. “In mijn werk zie ik veel mensen met chronische pijn, die vaak geen lichamelijke oorzaak heeft en moeilijk met pijnstillers is te bestrijden.” Reden voor Zantema om met Margryt Fennema Reducept op te starten, een game die patiënten met een Virtual Reality-bril kunnen spelen.
“Je schiet de pijn weg”
“Pijn ontstaat in de hersenen. Het brein detecteert een dreiging en creëert pijn. Heb jij bijvoorbeeld last van chronische pijn in je onderrug, dan beginnen we met een virtuele rondleiding langs het zenuwstelsel in dat deel van het lichaam. In de game kun je onder meer virtuele pijnprikkels met een laserstraal wegschieten. Daarmee fop je het brein dat de pijn is weggeknald en ervaren veel mensen minder pijn.”
Van haast levensechte simulatie naar ‘platte’ app
Inmiddels werken tientallen zorgorganisaties met de VR-bril en hebben duizenden patiënten er baat bij. Maar Reducept wilde meer. “De therapie met de VR-bril wordt niet vergoed door de zorgverzekeraars. We zijn daar wel mee bezig, maar dat kan nog even duren. Daarnaast lopen ook niet alle mensen met chronische pijn bij de psycholoog en hebben de meeste mensen geen Virtual Reality-bril in huis. Daarom wilden we ook een mobiele versie van de game ontwikkelen. Zowel 'plat', als in VR, die je op je smartphone en andere mobiele apparaten kunt downloaden.
“Subsidie is prettig, maar dan ben je er nog niet”
“Voor deze doorontwikkeling van de game ontving Reducept VIA-subsidie voor softwareontwikkeling. “Mede dankzij de subsidie hebben we een technische aanpassing kunnen doen, waardoor het product nu beschikbaar is voor een grote groep mensen. Zo’n subsidie is heel prettig hoor, want bij dit soort ontwikkelingen lopen de kosten echt voor de baten uit. Maar dan ben je er nog niet. We liepen tegen veel technische uitdagingen aan. Die konden we deels met de subsidie oplossen, maar we hebben ook moeten investeren om de app geschikt te maken voor de verschillende apparaten”, aldus Zantema. “Wat ik ondernemers zou aanraden? Zorg dat je een heldere koers hebt, alleen dan helpt subsidie.