Het hergebruik van kunststof kan en moet efficiënter
Met één spuitgietmachine en veel idealen begonnen Wietse Elzinga en Arjan van der Krieke drie jaar geleden in Drachten met een nieuw engineering concept. “Wij leveren producten en diensten voor de hightechindustrie, maar willen onze kennis van kunststof en de hoogwaardige techniek van het spuitgieten ook bereikbaar maken voor kleine mkb’ers. Zo hebben we voor een lokale ondernemer een beker voor Parkinsonpatiënten geproduceerd. Hij kon met zijn ideeën niet bij andere bedrijven terecht, omdat zij alleen grote aantallen produceren. Wij willen juist deze kleinere initiatieven ondersteunen”, zegt Wietse Elzinga.
Maar Elzinga & Van der Krieke wil meer. Het bedrijf is uitgebreid met Dennis Mous en Ruurd Harthoorn en heeft inmiddels vijf hoogwaardige machines die bijna iedere gewenste vorm kunnen maken. Dennis Mous: “Wij willen kunststofproducerend Nederland wakker schudden. Kunststof heeft een negatief imago. Het productieproces verbruikt veel energie. Dat kunnen wij niet veranderen. Wat we wel kunnen verbeteren is de manier waarop kunststof wordt gebruikt en hergebruikt. En daar hebben we veel ideeën voor.”
“Wij laten de bouwwereld zien dat het anders kan”
Elzinga & Van der Krieke maakt voor twee van deze ideeën gebruik van subsidie VIA Ontwikkelingsprojecten, voor ondernemers die innovaties zelf willen ontwikkelen en testen. Als eerste ontwikkelt het bedrijf hang- en sluitwerk en gevelbekleding van kunststof. “Deurklinken, sloten en scharnieren zijn van staal, maar waarom? Het is duur en belastend voor het milieu. Wij willen de bouwwereld laten zien dat dit anders kan. Wij ontwikkelen hang- en sluitwerk van gerecycled polyamide dat net zo stevig is als staal, maar goedkoper, lichter en bovendien in allerlei kleuren leverbaar is. We hebben al een grote partij van deze hoogtechnische nylon gevonden die we kunnen hergebruiken”, aldus Elzinga.
“Bakstenen zijn saai”
Het nieuwe hang- en sluitwerk zit in de fase dat het getest kan worden. Dat doen Elzinga & Van der Krieke in hun eigen pand dat op dit moment gebouwd wordt op het nieuwe industrieterrein langs de A7 in Drachten. Dennis Mous: “Met de gevelbekleding zijn we nog niet zover. We kunnen een baksteen na gaan maken met kunststof maar dat vinden we niet zo spannend. Bakstenen zijn saai. Wij willen een geheel nieuwe vorm van gevelbekleding ontwikkelen en zijn nog aan het spelen met de vormen. Dat gerecycled plastic een hoogwaardige gevelbekleding kan worden die bestand is tegen weersinvloeden, weten we al wel.”
“Het tweede project waarvoor we subsidie krijgen is een nieuwe behuizing voor airco’s in huizen. Wereldwijd zijn er nu 5 miljard airco’s. Meestal zijn dat grote logge apparaten van staal. Met Dutch Climate Systems in Meppel ontwikkelen we airco’s die kleiner, lichter en zuiniger zijn in gebruik. We maken bouwblokken van oud plastic die je, afhankelijk van de ruimte die gekoeld wordt, kunt uitbreiden. Ook de airco gaan we testen in ons nieuwe pand dat in januari klaar moet zijn.
“We moeten allemaal duurzamer worden”
Het nieuwe pand van Elzinga & Van der Krieke wordt een hoogstandje in techniek. “We wekken energie op met zonnepanelen en verwarmen het gebouw met de warmte die vrijkomt tijdens het productieproces. De producten die wij ontwikkelen gaan we in ons eigen gebouw testen. Als het werkt gaan we ermee naar de bouwers. Dat is een conservatieve markt, maar ik geloof dat ze open staan voor onze producten. Want uiteindelijk zullen we allemaal duurzamer moeten worden. Wij, de bouwwereld, de boeren. Iedereen.”