In het lichaam afbreekbare pleister

Publicatie datum:
Leestijd:
1 minuut leestijd

Na een hersenoperatie moet het hersenvlies van de patiënt waterdicht worden afgesloten. Het Groningse bedrijf Polyganics ontwikkelt hier een pleister voor die vanzelf oplost. Jan Disbergen, Chief Operational Officer, verwacht dat de pleister uiterlijk in 2020 op de markt komt. “Bij Polyganics ontwikkelen we materialen die in het lichaam afbreekbaar zijn. Zoals een buisje dat op de uiteinden van beschadigde zenuwen wordt gezet, waardoor deze weer aan elkaar kunnen groeien. Het buisje lost na het herstel op in het lichaam. Met de hersenpleister, dedura sealant patch,doen we hetzelfde: we optimaliseren het herstel na een operatie en verbeteren daardoor de kwaliteit van leven van een patiënt.

Foto Jan Disbergen, Chief Operational Officer bij Polyganics

We hebben subsidie gekregen van het SNN en van de gemeente en provincie Groningen om het ontwikkelingsproces te versnellen en om de pleisters in de klinische testfase op mensen te testen. De ontwikkeling van medische producten duurt altijd lang: vaak wel vijf, zes jaar. Je moet dus jaren investeren voor je wat verdient. Daarom zijn subsidies heel belangrijk voor ons. Niet alleen vanuit financieel oogpunt, maar ook als ondersteuning voor wat wij aan het doen zijn. De gemeente, provincie en Europa laten daarmee zien dat ze vertrouwen in ons hebben.

We werken in dit project samen met het Groningse chemiebedrijf Syncom dat de lijm levert en het Brain Technology Institute in Utrecht dat alles weet van hersenen. Zo’n samenwerking is voor ons alle drie erg stimulerend. De activiteiten rondom de dura sealant patch zijn een belangrijke impuls voor de werkgelegenheid binnen Polyganics en ook een stimulans voor de technische bedrijven in de regio waarmee wij samenwerken.”