Het project Kansrijke Leerweg: ‘Alles heeft waarde’
Om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen, richtte afvalverwerker Virol de E-Waste Academy op. Met deze bedrijfsschool, die voortkwam vanuit het project 'De Kansrijke Leerweg', snijdt het mes aan meerdere kanten: de E-Waste Academy moet leiden tot meer werkgelegenheid in de regio én meer technisch geschoold personeel. Daarnaast sluit het project perfect aan bij de overtuiging ‘alles heeft waarde’ van Virol.
'Alles heeft waarde'
De Kansrijke Leerweg ging in 2017 van start. Het traject biedt bijstandsgerechtigden de mogelijkheid om een opleiding te volgen om uiteindelijk door te stromen naar een betaalde baan. Dankzij een subsidie van de provincie werden er bij zeven Groningse bedrijven, waaronder dus Virol, bedrijfsscholen ingericht waar werkervaring kan worden opgedaan.
Voor Virol lag het voor de hand mee te doen aan het project. “Een van de belangrijkste visies van Virol is dat alles waarde heeft. Die gedachte komt terug in het project Kansrijke Leerweg. Mensen weer aan het werk helpen, en hun potenties benutten, sluit helemaal aan bij die overtuiging”, zo verwoordt Anneloes Oldenburger van Virol.
Opleiding van 9 of 6 maanden
De opleiding duurt in principe negen maanden, maar het is ook mogelijk de opleiding versneld te volgen, in een half jaar. In het geval van Virol gaan de deelnemers dan aan de slag met E-waste: elektronisch afval. Dat moet sinds 2015 voor 95 procent gerecycled worden. Het scheiden van elektronisch afval gebeurt bij Virol bewust handmatig. “Juist omdat we op die manier banen scheppen voor mensen die graag praktisch bezig zijn.”
Oldenburger noemt de Virol E-waste Academy dan ook ‘een mooi voorbeeld van circulaire economie’. “Minder grondstoffen uit de natuur, het duurzaam opleiden van mensen en het herplaatsen van mensen op de arbeidsmarkt. Als je het hebt over circulaire economie dan is de Kansrijke Leerweg hier een uitstekend voorbeeld van.”
Extra werkplekken
Sinds de oprichting van de E-Waste Academy zijn 64 mensen opgeleid en doorgestroomd naar een betaalde baan, ofwel bij Virol ofwel bij andere bedrijven in de regio. Nog eens vier deelnemers besloten na afronding van hun opleiding een vervolgstudie te doen.
Hoewel de financiering van het project Kansrijke Leerweg door de provincie inmiddels is gestopt, gaat de E-Waste Academy gewoon door. En hoe: “We begonnen klein: in een productiehal in Scheemda met vijftien werkplekken. Maar omdat we daar uit ons jasje groeiden zijn we afgelopen zomer verhuisd naar Midwolda, waar inmiddels 45 extra werkplekken zijn gerealiseerd.”