Klippa wint Groninger Ondernemersprijs 2022

Publicatie datum:
Leestijd:
2 minuten leestijd

De Regionale Innovatie Strategie, kort gezegd: RIS3. Als ondernemer in Noord-Nederland doe je er goed aan deze drie woorden te onthouden. Je kunt namelijk Europese subsidie aanvragen als je één van de volgende transities en daarmee kansen benut. Voor de (verdere) ontwikkeling van je bedrijf en uiteindelijk ook voor een nóg mooier en sterker Noord-Nederland: van lineaire naar circulaire economie, van fossiel naar hernieuwbare energie, van zorg naar (duurzame) gezondheid en van analoog naar digitaal. Dat doet Klippa uit Groningen heel succesvol. Het bedrijf verovert de wereld met digitale innovaties.

Foto Yeelen Knegtering, directeur Klippa

Het erelijstje van Klippa in Groningen was al indrukwekkend. Een plek in de top 15 van de meest succesvolle softwarebedrijven in de Benelux. Een zevende plek op de lijst van snelst groeiende ondernemingen in Nederland. En nu komt daar de Groninger Ondernemersprijs 2022 bij. “Dat zijn mooie opstekers, maar we blijven nuchtere jongens”, zegt directeur Yeelen Knegtering van Klippa.

Die nuchtere jongens, zes in totaal, begonnen in 2015 op een zolderkamer in Groningen. “Het was het einde van onze studietijd en we wilden mooie dingen maken met elkaar. Gratis tools ontwikkelen. In de hoop dat die voor een groot aantal bedrijven interessant zouden zijn. Twee jaar lang hebben we met z’n zessen gepionierd. En toen werd het een jongensboek vol avonturen.”

Software bootst menselijk handelen na

Klippa ontwikkelt software die bedrijven helpt de administratieve processen te automatiseren. Software die met gebruik van kunstmatige intelligentie het menselijk handelen kan nabootsen. “Onze software checkt en rekent. Of de facturen kloppen. Of de bankrekening overeenkomt. Wat er naar de belastingdienst moet. Of een bedrijf geregistreerd staat bij de Kamer van Koophandel. Daarnaast verwerken we talloze andere documenten zoals identiteitsbewijzen. Voor een beetje onderneming gaat het om tienduizenden documenten en handelingen per jaar. Ondernemers willen hier eigenlijk niet mee bezig zijn. Die willen doen waar ze goed in zijn. Als bedrijven te veel tijd en energie kwijt zijn aan administratief werk verzwakt dat bovendien hun concurrentiepositie. Onze software ondersteunt ondernemers. Dat krijgt extra waarde in deze tijd van personeelstekorten.”

Klippa groeit als kool

Klippa voorziet daarmee duidelijk in een behoefte. Sinds 2017 groeit het bedrijf ieder jaar. Klippa is actief in 35 landen. Heeft nu 70 mensen in dienst en heeft naast de hoofdvestiging in Groningen kantoren in Amsterdam, Roemenië en binnenkort de Verenigde Staten. Wij blijven onszelf gestaag ontwikkelen en ook dan kun je de Lotto winnen”, lacht Yeelen. Maar snelle groei kan ook problemen opleveren. Knegtering is zich daar goed van bewust. “Wij zijn voortdurend bezig met de vraag: wat hebben we nodig als we morgen twee keer zo groot willen zijn? Dat organiseren we dan vandaag nog.” Zo heeft Klippa met VIA subsidie van het SNN een kennisplatform voor medewerkers ontwikkeld. “Als je op één dag 10 nieuwe mensen laat beginnen moeten die snel het bedrijf en de processen leren kennen. Ook dat hebben we geautomatiseerd. Zodat we niet 10 mensen hoeven vrij te spelen om nieuwe collega’s in te werken.

Wij willen talent voor Groningen behouden

Daarnaast was ook de MIT-subsidie een uitkomst. “Daarmee kunnen we een aantal ideeën testen op levensvatbaarheid. Wij onderzoeken bijvoorbeeld of het mogelijk is om ook geautomatiseerd leningen aan te vragen. Zonder subsidie kunnen we dat niet doen.” Ondanks de snelle groei en de uitbreiding van Klippa naar Amsterdam en de VS zal Groningen altijd de hoofdvestiging blijven. Knegtering: “Groningen is voor ons een interessante regio. Er is hier veel talent, dat nu nog te vaak vertrekt om bijvoorbeeld bij bedrijven in het Westen aan de slag te gaan. Groningen en het Noorden kunnen net zo bruisend worden en daar gaan wij aan bijdragen!”

Klippa doet dat onder meer door kennis te delen. De oprichters van Klippa geven bijvoorbeeld gastcolleges op universiteiten en hogescholen in het Noorden. En lezingen bij Start-Up evenementen. Yeelen Knegtering: “Iedereen die succesvol is heeft ooit hulp gehad. Wij ook. Dat willen we doorgeven.”

Dit project is mede mogelijk gemaakt door Europese subsidie uit het EFRO-Programma (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling).