Leegstaand pand wordt sfeervolle Huiskamer van Kollum
Het oude gemeentehuis van Kollum. Een monumentaal pand. Verpauperd door 18 jaar leegstand, is omgetoverd tot de ‘Huiskamer van Kollum’ en een sfeervol restaurant. Sinds mei vorig jaar hebben de inwoners van de Friese plaats een plek waar ze elkaar kunnen ontmoeten, een kop koffie kunnen drinken of de krant kunnen lezen.
“Mensen reageren heel positief op de Huiskamer. Vooral Kollumers die elkaar ooit het jawoord gaven in de trouwzaal, komen graag even een kijkje nemen”, zegt Jan Benedictus van de Stichting Huiskamer Kollum. “De laatste tijd krijgen we ook steeds meer mensen uit de regio”, vult Willem Thies aan. Hij is één van de uitbaters van Grand Café WALD en de Huiskamer.
Voor en door Kollumers
De Huiskamer van Kollum is er gekomen dankzij de subsidie LEADER Noordoost Fryslân. Die is bedoeld om de leefbaarheid en economische ontwikkelingen in krimpgebieden te verbeteren. Willem Thies: “Er werken nu 25 mensen bij ons. Die komen vooral uit Kollum. Daarnaast bieden we dagbesteding aan cliënten van Talant. De instelling voor gehandicaptenzorg zit in het pand hierachter. Bewoonster Hilda loopt al een tijdje mee. Een hele leuke enthousiaste vrouw. We zijn in overleg om meer bewoners van Talant in ons restaurant en huiskamer te begeleiden.”
De wens voor een ontmoetingsplek in het oude gemeentehuis van Kollum bestond al langer. “We hadden een economische trekker nodig”, zegt Jan Benedictus. “En toen kwamen we in contact met Willem en zijn compagnon.” Willem Thies: “Wij zochten een plek om een eigen restaurant te beginnen. We keken eerst in Leeuwarden. Maar daar zijn de laatste jaren al veel restaurants bijgekomen. We waren direct enthousiast over het pand en de locatie in Kollum. Het huiskamerconcept sprak ons ook aan.”
Zonder subsidie was dit niet gelukt
De Stichting Huiskamer Kollum kreeg ondersteuning van vastgoedbeheerder REND. Bart Beekman: “Wij hebben het subsidietraject en de verbouwing begeleid. We hebben er stevig aan moeten trekken en duwen. De verbouwing van een monument vergt veel afstemming. Maar het is gelukt. Het pand is in oude luister herstelt en heeft een mooie en warme uitstraling. Zonder subsidie was dit nooit gelukt.” Jan Benedictus is blij met de hulp die de Stichting kreeg. “Een subsidietraject is bewerkelijk. Het is fijn om er iemand bij te hebben die dat voor je regelt.”
Themadagen en evenementen
De Huiskamer en het Grand Café draaien nu een half jaar. Willem Thies: “Kollumers weten ons goed te vinden. We zijn 6 dagen per week geopend. Ook zakenlieden en ambtenaren spreken hier af. We gaan het komende jaar ook evenementen en themadagen organiseren. Voor en door Kollumers. We doen het stapje voor stapje. We hebben een leuke enthousiaste jonge groep medewerkers. Die leiden we op en nemen we mee in het verder uitrollen van de Huiskamer van Kollum.”
Stichting Huiskamer Kollum heeft dit project kunnen realiseren met behulp van LEADER subsidie. Heb jij ook ideeën voor plattelandsontwikkeling in het Noorden? Lees meer over het nieuwe Europese Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) en de beschikbare subsidies op de programmapagina GLB 23-27.
Dit project is mede mogelijk gemaakt door Europese subsidie uit het POP3-programma (Plattelandsontwikkelingsprogramma).