Misschien wel het mooiste schuim der aarde

Publicatie datum:
Leestijd:
2 minuten leestijd

Ze liepen elkaar toevallig tegen het lijf op een tuinbouwbeurs in Duitsland. Twee Groninger bedrijven die elkaars bestaan niet kenden. Foamplant in Groningen ontwikkelt en produceert biologisch afbreekbaar schuim. Aardse Orchids in Zuidbroek kweekt orchideeën, een arbeidsintensief en tijdrovend proces. “We hadden na een kort gesprek snel door dat we veel voor elkaar konden betekenen.”

Foto Martin Tietema, Foamplant B.V.

Foamplant werd in 2015 opgericht. Het bedrijf wilde een milieuvriendelijk alternatief ontwikkelen voor regulier schuim. Directeur Martin Tietema van Foamplant vertelt: “Schuim wordt op grote schaal gebruikt, het zit in verpakkingsmaterialen, kleding, meubels, noem maar op. En dat is een groot probleem. Kijk maar naar de korreltjes die massaal op de Waddeneilanden terecht zijn gekomen nadat er containers van een schip vielen. Het is zeer belastend voor het milieu.”

“In het begin hadden we een hele brede oriëntatie. We onderzochten meerdere mogelijkheden om ons biologisch afbreekbaar schuim op toe te passen. Een paar jaar geleden werden we door een stagiair op het spoor gezet om schuim te ontwikkelen voor de plantenteelt en dat is voor ons een hele goede markt.” Het milieuvriendelijke schuim van Foamplant kan een alternatief worden voor de niet-duurzame kunstmatige ondergrond waar gewassen nu op groeien.

Dit kan een doorbraak zijn

Niet zo vreemd dus dat de schuimproducent en orchideeënkweker elkaar hebben gevonden. Het kweken van orchideeën vergt twee jaar. In die tijd wordt de plant veelvuldig overgepot. Iedere stap in het proces is een klap voor de plant, de wortels raken beschadigd, het is arbeidsintensief en tijdrovend. Aardse Orchids en Foamplant onderzoeken of een deel van deze stappen overgeslagen kan worden als de stek opgroeit in een huls van biologisch afbreekbaar schuim. “Als dit lukt is dat een doorbraak voor ons, voor Aardse Orchids en voor de gehele orchideeën-industrie wereldwijd”, aldus Tietema.

We pionieren nog

“Wordt het makkelijk? Nee, dit is een proces van vallen en opstaan. Gelukkig hebben we nu het geld, de tijd en het besef dat we iets op het spoor zijn. Als we slagen gaat er voor beide bedrijven een nieuwe wereld open en boren we een geheel nieuw verdienmodel aan. We hebben de werking van ons schuim al op sla getest. Dat werkt! Nu dus aan de slag met orchideeën die een aanzienlijk ingewikkelder groeiproces hebben”.

 

Dit onderzoek vergt tijd en geld

Foamplant en Aardse Orchids maken gebruik van de subsidie die samenwerking tussen verschillende ondernemingen stimuleert. “Na onze eerste ontmoeting in Duitsland waren we met elkaar aan het flirten, maar zonder subsidie waren we waarschijnlijk snel gestrand. Dit is een lastig onderzoek. Dankzij het geld van het SNN hoeven we niet na de eerste tegenslag te zeggen: laat maar zitten. Er is rugdekking binnen de bedrijven om door te gaan en dat is heel waardevol”, sluit Tietema af.