Proeftuin voor het bouwen van de toekomst
Tom de Boer is bestuursvoorzitter van Kennis- en Innovatiehuis Noordoost Fryslân (KEI-NOF). Samen met ondernemers, onderwijsinstellingen en overheden wil KEI-NOF de economische structuur van het regionale mkb versterken. Innovatie, kennisontwikkeling en samenwerking zijn daarvoor noodzakelijk.
De Boer: “In 2015 begonnen we regionale bouwbedrijven te benaderen. We vroegen wat de belangrijkste uitdagingen voor de sector waren. Verschillende bedrijven hadden behoefte aan kennisdeling en samenwerkingsverbanden in de keten. Daarom is het Innovatiecluster Bouw opgericht.”
Affiniteit
Het cluster bestaat niet alleen uit bouwbedrijven. “Wie affiniteit heeft met bouwen kan meedoen,” aldus De Boer. “Makelaardijen of woningbouwverenigingen zijn ook welkom. Voorwaarde is dat je niet alleen haalt, maar ook kennis en inzet bréngt. Het gaat om concreet dingen samen ontwikkelen.”
Industrieel bouwen
Het eerste resultaat van deze samenwerking is de Bouwcampus Noord Nederland. De Boer: “Voor de bouwsector is industrieel bouwen een belangrijk onderwerp. Ga maar na. Een slinkende grondstoffenvoorraad. Onvoldoende bouwvakkers. Traditioneel bouwen wordt duurder. Daarom moeten we overgaan op circulair en industrieel bouwen.”
Robottechnieken
‘Circulair’: bouwen met materialen die kunnen worden hergebruikt. ‘Industrieel’: bouwen in de fabriek. Ook (prefab)huizen. De Boer: “Binnen bouw je goedkoper en efficiënter dan buiten. Dankzij robottechnieken kun je met minder personeel meer produceren. En in een fabriek kan 24/7 worden doorgewerkt.”
Bouwcampus
Dus werd op initiatief van KEI-NOF, samen met Bouwgroep Dijkstra Draisma, de Bouwcampus Noord Nederland opgezet. Deze proeftuin voor industrieel bouwen wordt gevestigd in een gebouw op industrieterrein De Hogedijken in Dokkum.
Faciliteiten
De Boer: “We hebben faciliteiten voor iedereen die bezig is met innovatie in de bouw. Er kunnen producten en technieken worden getest. Bouwbedrijven, installateurs en kennisinstellingen gaan hier samen werken aan innovaties voor industrieel bouwen. En we gaan onderzoek doen. Een voorbeeld: in Friesland moeten 290.000 woningen van het gas af. Dat gaat met traditionele bouwtechnieken niet tijdig lukken. Op de campus zoeken we alternatieven.”
Feestelijk moment
Het project vergt een investering van bijna 1,3 miljoen euro. Bij SNN vroeg de stichting een EFRO-subsidie Call Proeftuinen aan. Die werd toegekend. Op 11 maart jl. overhandigde wethouder Jelle Boerema (gemeente Noardeast Fryslân) Tom de Boer een symbolische cheque ter waarde van 438.000 euro. Een feestelijk moment in theater Sense, naast de Bouwcampus.De Boer: “Fantastisch. Dankzij deze subsidie kunnen we de verbouw en inrichting van de campus realiseren.”
Opening
Bouwcampus Noord Nederland streeft ernaar in september 2019 open te gaan.