Slimme sensor voor domme IBA's

Publicatie datum:
Leestijd:
2 minuten leestijd

Doet ie het of doet ie het niet? Dat is bij 70 procent van de geplaatste IBA’s in Nederland iedere dag de vraag. Het betekent dat er dagelijks onvoldoende gezuiverd afvalwater op sloten wordt geloosd. 

Ton Koekkoek, directeur van AkaNova

Huishoudens in de buitengebieden, die niet op het rioolstelsel zijn aangesloten, hebben een IBA, oftewel Individuele Behandelaar Afvalwater. Simpel gezegd: een tank waarin bacteriën en micro-organismen door de toevoeging van meer of minder zuurstof het water van douche, wc en wasmachine zuiveren. 

Bewoners zijn wispelturig

“Het is een dom apparaat”, zegt Ton Koekkoek, directeur van IBA-producent AkaNova in Sneek. “Een IBA gaat in de grond en eens per jaar komt er een monteur langs om te kijken of alles nog functioneert. Werkt het niet dan wordt er vervuild afvalwater geloosd. Ook als alles goed werkt is het water geregeld onvoldoende gezuiverd omdat de IBA niet berekend is op veranderingen, als de bewoners bijvoorbeeld een feestje hebben of op vakantie zijn. Wij willen dit domme apparaat slim maken. Door een sensor te ontwikkelen die continue de kwaliteit van het water meet, zodat we direct kunnen ingrijpen als het water onder de kritische grens zakt.”

Op de testlocatie bij het Wetterskip Fryslân in Leeuwarden worden de omstandigheden in een IBA nagebootst. Iedere twee uur worden de kwaliteit en aanwezige bacteriën en micro-organismen in het afvalwater gemeten. Dat levert data op voor het computersysteem dat uiteindelijk de sensor gaat aflezen.”

Drukriool onderhouden

Voor de ontwikkeling van de sensor werkt AkaNova samen met Aquacolor Sensor uit Oudehorne. De gemeenten Achtkarspelen en Opsterland staan klaar om de slimme IBA in de praktijk te testen. “Dan kunnen we zien hoe die zich houdt als we zijn overgeleverd aan de wispelturigheid van de bewoners. Voor gemeenten is deze ontwikkeling interessant, omdat ze er mogelijk ook kleine buurtschappen op kunnen aansluiten. Dan hoeven ze geen kilometers lang drukriool meer te onderhouden.”


Slim, slimmer, slimst

AkaNova ontving subsidie vanuit de Subsidie Valorisatie voor het ontwikkelen van van een sensor die de kwaliteit van het afvalwater in IBA's meet. AkaNova heeft ook al een volgende stip op de horizon geplaatst. Want een slimme IBA kan altijd nog slimmer. “Het ultieme doel is dat we de sensor zo intelligent maken dat die niet alleen registreert, maar ook zelf bijstuurt als het water van onvoldoende kwaliteit is. Dan kunnen we echt op alle fronten winst behalen.”