Terug naar de natuur
Het klimaat verandert in rap tempo. Dat merk je niet alleen aan de lange nazomer, maar ook aan de steeds heftiger wordende regenbuien. Om al dat water in goede banen te leiden en overlast te beperken, is er flink geïnvesteerd in het bekensysteem van het Peizerdiep ten zuiden van de stad Groningen. Een belangrijk onderdeel van dat stelsel zijn een aantal specifieke beekvissen die de beken bewonen. Om hun migratie hiervan te bevorderen, is er een gloednieuwe vistrap gebouwd. Het waterschap Noorderzijlvest heeft daar een belangrijke rol in gespeeld.
Waarom er een nieuw bekenstelsel nodig was
In de jaren 50 tot en met 70 van de vorige eeuw is er veel geïnvesteerd in landbouw. Daar moest veel voor wijken. Boeren wilden droge akkers, en kronkelende beekjes werden kaarsrechte sloten. Inmiddels is de visie op intensieve landbouw veranderd, en worden steeds meer natuurgebieden teruggebracht naar hun oorspronkelijke situatie. Dat geldt ook voor het bekenstelsel ten zuiden van de stad Groningen.
Gerard Zeemans van het waterschap vertelt meer: “Waarom dat bekenstelstel nodig was? Om water vast te kunnen houden. In rechte sloten stroomt overtollig water razendsnel naar plekken waar je het liever niet hebt. Op straat of in je kelder, bijvoorbeeld. Door te investeren in een bekenstelsel, rem je het water af. Je creëert meer ruimte voor het water, zodat te veel water niet tot overstromingen leidt. Dat is modern waterbeheer: eerst proberen het water vast te houden, als dat niet lukt proberen het te bergen. Als laatste redmiddel kun je het dan nog afvoeren.”
Het bekenstelsel moet leven
Je bent er nog niet met het aanleggen van een aantal beken. Het is ook belangrijk dat het gebied weer als ecologisch systeem gaat functioneren. En daar is leven voor nodig. Gerard: “Je kunt geen 12 miljoen investeren in een nieuw bekenstelsel, en het vervolgens allemaal op z’n beloop laten. Om de oorspronkelijke bewoners van de beken weer terug te laten komen, was er een nieuwe vistrap nodig. Dat hebben we kunnen doen mede dankzij subsidie.”
Een nieuwe vistrap
Met een vistrap kunnen vissen een hoogteverschil overbruggen. De huidige vistrap is gedateerd, en alleen te gebruiken door grote, sterke vissen. Nu ligt er een nieuwe vistrap, die ook kleinere vissen de mogelijkheid geeft om het bekenstelstel te gaan bewonen.
Gerard: “Ik ben ontzettend trots op het resultaat. Er ligt niet alleen een mooie vistrap, maar we hebben hem ook mooi in het bestaande landschap ingepast. De vistrap is pas geopend door een lokale bewoner. Nu gaan we monitoren om te zien of de vistrap goed functioneert.”