Van Gronings experiment naar internationaal windmolenbedrijf

Publicatie datum:
Leestijd:
2 minuten leestijd

Het bedrijf E.A.Z. Wind uit Hoogezand breidt flink uit. Sinds de oprichting in 2015 zijn er maar liefst 212 windmolens verkocht en is E.A.Z. Wind uitgegroeid van 4 naar 44 medewerkers. De windturbines met houten wieken zijn een groot succes in de provincie Groningen. En ook daarbuiten groeit de vraag naar het product. Mede dankzij de ArbeidsplaatsenregelinG van Economic Board Groningen kan E.A.Z. Wind uitbreiden in aantal medewerkers. 
 

Foto Aard Duivenvoorden, medeoprichter van E.A.Z Wind

E.A.Z. staat voor ‘Enschede Aan Zee’ en is opgericht door de werktuigbouwkundigen Bart Claessen, IJssebrand Ziel en Aard Duivenvoorden en productontwerper Sjouke Ritsema. De Twents-Groningse startup richtte zich in de eerste jaren vooral op de provincie Groningen. Voor veel mensen zijn de E.A.Z. windmolens inmiddels een vertrouwde aanvulling op het Groningse landschap. De E.A.Z. windmolens worden aangeschaft door boerenbedrijven, maar ook steeds meer dorpen nemen in gezamenlijk een windmolen af. Dankzij het bescheiden formaat, de houten bladen en de ranke mast heeft de windmolen een vriendelijke uitstraling. Dit in combinatie met de hoge efficiëntie maken dat de interesse in de molens van E.A.Z. Wind groeit. Zo zijn er windmolens van E.A.Z. Wind verkocht in Zuid-Holland, Utrecht en Zeeland. Maar ook buiten Nederland: in Duitsland en Canada zijn al tientallen exemplaren verkocht.
 

Meer molens, meer personeel

De oprichters van EAZ Wind denken al een tijd na over een volgende stap. “We willen ons eerst focussen op een stuk professionalisering en het verbeteren van onze kwaliteitsbeheersing”, vertelt Aard Duivenvoorden. “Mede door schaalvergroting verwachten we de windmolens nog efficiënter en goedkoper te kunnen produceren”. Een grotere productiecapaciteit betekent een grotere productiefaciliteit, aanschaffen van machines en werven van personeel. Een deel van de productie gebeurt nu in Zuid-Holland, maar wordt verplaatst naar Hoogezand.  “We hebben sinds 2017 meer dan 10  nieuwe collega’s aangenomen die zich bezighouden met de productie en ontwikkeling, en met verkopen in Zuid-Nederland, Duitsland en België zal dat alleen maar toenemen” aldus Aard Duivenvoorden.  

Lokaal product

De windmolens van E.A.Z. Wind worden in de provincie Groningen geproduceerd en hebben voor een groot deel afnemers uit de buurt. Het larikshout wordt gekapt in de Drentse bossen, gefreesd in Stadskanaal en daarna tot molenwieken verwerkt in Hoogezand.
De E.A.Z. windmolen heeft een masthoogte van 15 meter en een rotor diameter van 12 meter. Het levert duurzame stroom tegen een betere prijs dan zonnepanelen. Jaarlijks genereert de mini-windmolen 30.000 kilowattuur, genoeg om het elektriciteitsverbruik van ongeveer tien huishoudens te dekken. De molen is volgens E.A.Z. praktisch onderhoudsvrij en gaat zeker twintig jaar mee.

Over de ArbeidsplaatsenregelinG

De EBG ArbeidsplaatsenregelinG kan nog tot en met 31 december 2019 worden aangevraagd. Meer weten? Lees hier meer.

 

fotograaf: Kees van de Veen.