Subsidieregeling netcongestie (NPG)
Wil jij jouw bedrijf in Groningen verduurzamen en je energievoorziening verbeteren? Vraag dan subsidie aan voor onderzoek, een uitvoeringsplan of investeringen in slimme energieoplossingen.

Over de subsidie
Je kunt voor drie activiteiten subsidie ontvangen; een haalbaarheidsonderzoek, een uitvoeringsplan en een investering.
Haalbaarheidsonderzoek
Een haalbaarheidsonderzoek geeft je inzicht in de energiebehoefte van jouw onderneming (ofwel de energetische situatie) en biedt oplossingen voor de belemmeringen door netcongestie voor jouw onderneming. Dit haalbaarheidsonderzoek laat je uitvoeren door een adviseur of bureau die hierin deskundig is. Binnen dit haalbaarheidsonderzoek laat je in ieder geval een kwartiermeting uitvoeren om inzicht te krijgen in je energiegebruik en energieopwekking. Het advies moet minimaal het volgende bevatten:- inzicht in de energetische situatie van de aanvrager en;
- oplossingen voor belemmeringen door netcongestie voor de aanvrager.
Je kan dit ook in samenwerking doen met andere ondernemingen. Dan moet het haalbaarheidsonderzoek inzicht verkrijgen in de gezamenlijke situatie, én de individuele situatie per onderneming. Je rond het haalbaarheidsonderzoek binnen 12 maanden af.
Uitvoeringsplan
Een uitvoeringsplan is een advies die het verkregen inzicht uit je haalbaarheidsonderzoek vertaald naar en begeleid bij de uitvoering. Het is dus belangrijk dat je eerst een haalbaarheidsonderzoek hebt afgerond. Dit onderzoek mag niet ouder zijn dan 2 jaar. Je voert dit project in samenwerking met andere ondernemingen uit, en het is gericht op een bedrijventerrein. Het uitvoeringsplan laat je opstellen door een adviseur of bureau die hierin deskundig is, en welke onafhankelijk is van jullie ondernemingen. Het plan moet minimaal het volgende bevatten:- een overzicht van de mogelijke collectieve oplossingen;
- een plan van aanpak voor het uitvoeren van deze oplossingen;
- een kostenraming en businesscase.
Het opstellen van het uitvoeringsplan rond je binnen 12 maanden af.
Investering
Dit zijn investeringen voor de realisatie van een oplossing voor belemmeringen door netcongestie. Het moet gaan om duurzame structurele investeringen die bijdragen aan het verminderen van netcongestie. Deze richten zich op hernieuwbare energie. Deze investeringen doe je naar aanleiding van de oplossingen die uit het uitvoeringsplan naar voren komen. Dit uitvoeringsplan mag niet ouder zijn dan 2 jaar. Je voert het project uit in een samenwerkingsverband.E zijn een aantal beoordelingscriteria waar de investering aan moet voldoen. Dit betekent dat de oplossing:
- bijdraagt aan het verminderen van netcongestie;
- bijdraagt aan samenwerking tussen meerdere ondernemingen;
- toekomstbestendig is;
- innovatief is;
- opschaalbaar is naar meer ondernemingen op je terrein.
Kijk voor de volledige beoordelingscriteria in (de toelichting op) artikel 15 in de subsidieregeling.
Je kunt subsidie krijgen voor de kosten:
- voor het laten uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek door een externe deskundige, en;
de bijbehorende kosten voor apparatuur voor het uitvoeren van metingen ten behoeve van dit haalbaarheidsonderzoek of; - voor het laten opstellen van een uitvoeringsplan voor een samenwerkingsverband door een externe deskundige, of;
- van investeringen voor de realisatie van een oplossing voor belemmeringen door netcongestie.
Belangrijk
Als je een uitvoeringsplan wil laten opstellen is het verplicht dat je dit doet naar aanleiding van een haalbaarheidsonderzoek. Wil je investeren? Dan is het verplicht dat je dit doet naar aanleiding van een opgesteld uitvoeringsplan.- voor het laten uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek door een externe deskundige, en;
Je kunt tot 75% subsidie krijgen voor:
- het uit laten voeren van een haalbaarheidsonderzoek door een externe deskundige. Hiermee krijg je inzicht in de energiebehoefte van jouw bedrijf en in de oplossingen voor problemen door netcongestie;
- het op laten stellen van een uitvoeringsplan door een externe deskundige. Hierin worden de inzichten en oplossingen uit het onderzoek voor jullie ondernemingen uitgewerkt naar een uitvoerbaar plan.
Je kunt tot 30% subsidie krijgen voor:
- het investeren in de oplossing om netcongestie tegen te gaan bij jullie ondernemingen.
Een haalbaarheidsonderzoek geeft je inzicht in de energiebehoefte van jouw onderneming (ofwel de energetische situatie) en biedt oplossingen voor de belemmeringen door netcongestie voor jouw onderneming. Dit haalbaarheidsonderzoek laat je uitvoeren door een adviseur of bureau die hierin deskundig is. Binnen dit haalbaarheidsonderzoek laat je in ieder geval een kwartiermeting uitvoeren om inzicht te krijgen in je energiegebruik en energieopwekking. Het advies moet minimaal het volgende bevatten:
- inzicht in de energetische situatie van de aanvrager en;
- oplossingen voor belemmeringen door netcongestie voor de aanvrager.
Je kan dit ook in samenwerking doen met andere ondernemingen. Dan moet het haalbaarheidsonderzoek inzicht verkrijgen in de gezamenlijke situatie, én de individuele situatie per onderneming.
Je rondt het haalbaarheidsonderzoek binnen 12 maanden af.
Een uitvoeringsplan is een advies die het verkregen inzicht uit je haalbaarheidsonderzoek vertaald naar en begeleid bij de uitvoering. Het is dus belangrijk dat je eerst een haalbaarheidsonderzoek hebt afgerond. Dit onderzoek mag niet ouder zijn dan 2 jaar. Je voert dit project in samenwerking met andere ondernemingen uit, en het is gericht op een bedrijventerrein. Het uitvoeringsplan laat je opstellen door een adviseur of bureau die hierin deskundig is, en welke onafhankelijk is van jullie ondernemingen. Het plan moet minimaal het volgende bevatten:
- een overzicht van de mogelijke collectieve oplossingen;
- een plan van aanpak voor het uitvoeren van deze oplossingen;
- een kostenraming en businesscase.
Het opstellen van het uitvoeringsplan rond je binnen 12 maanden af.
Dit zijn investeringen voor de realisatie van een oplossing voor belemmeringen door netcongestie. Het moet gaan om duurzame structurele investeringen die bijdragen aan het verminderen van netcongestie. Deze richten zich op hernieuwbare energie. Deze investeringen doe je naar aanleiding van de oplossingen die uit het uitvoeringsplan naar voren komen. Dit uitvoeringsplan mag niet ouder zijn dan 2 jaar. Je voert het project uit in een samenwerkingsverband.
E zijn een aantal beoordelingscriteria waar de investering aan moet voldoen. Dit betekent dat de oplossing:
- bijdraagt aan het verminderen van netcongestie;
- bijdraagt aan samenwerking tussen meerdere ondernemingen;
- toekomstbestendig is;
- innovatief is;
- opschaalbaar is naar meer ondernemingen op je terrein.
Kijk voor de volledige beoordelingscriteria in (de toelichting op) artikel 15 in de subsidieregeling.
Ja dat kan. Je kunt tot € 100.000 subsidie ontvangen voor het investeren in een batterij.
Met een batterij wordt een individueel opslagsysteem bedoeld. Deze moet bestemd zijn voor stationaire opslag van eigen opgewekte elektriciteit of te verbruiken elektriciteit. De batterij moet gebruikmaken van een accutechnologie gebaseerd op lithiumverbindingen achter de meter van je onderneming.
De batterij mag niet worden aangeschaft met de bedoeling om energie mee te verhandelen op momenten die belastend zijn voor het elektriciteitsnet.
Ga je investeren in een batterij? Kies dan bij het aanvragen van subsidie in het eLoket voor het onderdeel voor de investering in een batterij.
Voor deze subsidie wordt met een bedrijventerrein een gebied bedoeld dat bestemd is voor gebruik door handel, nijverheid, commerciële en niet-commerciële dienstverlening en industrie.
Het bedrijventerrein moet gevestigd zijn in de provincie Groningen.
Een aanvraag indienen
Jouw aanvraag is compleet als alle gevraagde documenten bij de aanvraag zijn toegevoegd én deze correct en volledig zijn ingevuld en ondertekend. Let erop dat deze zijn ondertekend door de persoon die tekenbevoegd is om te ondertekenen namens de organisatie. Zijn er meerdere personen tekenbevoegd? Zorg er dan voor dat alle tekenbevoegde personen hun handtekening hebben gezet.
Nee, je hoeft het ondertekeningsformulier niet aan te leveren als je inlogt met eHerkenning. Maak je geen gebruik van eHerkenning? Dan moet je het formulier wél aanleveren bij je aanvraag.
Met de juridische organisatiestructuur krijgen wij een volledig inzicht in het verband van ondernemingen van de onderneming die de aanvraag indient. Wij toetsen op basis hiervan:
- welke ondernemingen mee moeten in de beoordeling voor de toets financiële moeilijkheden;
- of er op basis van de mkb-cijfers voldaan wordt aan de definitie van een mkb-onderneming;
- of er nog bijzonderheden zijn die we mee moeten nemen in de beoordeling van de aanvraag (wordt er bijvoorbeeld een deskundige ingehuurd die ook in het verband zit? Of is er een andere onderneming in het verband van ondernemingen die al eerder een aanvraag heeft ingediend?);
- indien er een andere onderneming in het verband van ondernemingen ook kosten gaat maken voor het project dan kunnen wij in de structuur zien hoe deze ondernemingen met elkaar verbonden zijn.
Dit bestaat uit de structuur van het verband van ondernemingen. Deze moet schematisch worden weergegeven inclusief de deelnemingspercentages. Per onderneming moeten de volgende gegevens worden genoemd op basis van de meest recente gegevens (voor elke onderneming voor hetzelfde jaartal):
- aantal fte;
- de jaaromzet;
- het balanstotaal.
In de meeste gevallen maakt de aanvrager deel uit van een verband van ondernemingen. Dit is het geval wanneer de onderneming geen zelfstandig bedrijf is. Dit zijn alle ondernemingen zoals ook opgenomen in de juridische organisatiestructuur.
Een partneronderneming bezit minstens 25% en hoogstens 50% van de aandelen of stemrechten van een andere onderneming of is voor minstens 25% en hoogstens 50% in bezit van een andere onderneming.
Deze drempel van 25% geldt niet wanneer dat percentage in handen is van openbare participatiemaatschappijen, risicokapitaalmaatschappijen, personen die geregeld risicokapitaal beleggen, universiteiten of onderzoekscentra zonder winstoogmerk, of institutionele beleggers (met inbegrip van regionale ontwikkelingsfondsen) op voorwaarde dat deze niet als verbonden onderneming worden beschouwd. Een participatie- of risicokapitaalmaatschappij is een onderneming die specifiek als doelstelling heeft het nemen van participaties en deelnemingen in andere ondernemingen en eventueel het al dan niet deelnemen aan het bestuur van die ondernemingen. Op het moment dat de participatiemaatschappij meer dan 50% van de aandelen heeft, verandert dit. Dan hebben zij in principe overheersende zeggenschap. In dit geval wordt de participatiemaatschappij een ‘verbonden onderneming’.
Bij meer dan 50% spreken we van een verbonden onderneming.
Wanneer je de aanvraag niet zelf indient, maar dit uitbesteedt aan een intermediair (bijvoorbeeld je boekhouder of een subsidieadviseur), dan moet je daarvoor een machtiging afgeven. Met deze machtiging geef je de intermediair toestemming om de aanvraag namens jou in te dienen. Het afgeven van een machtiging doe je met een machtigingsformulier.
Je kunt het formulier downloaden op onze website. Ga op onze website naar de subsidie die je wilt aanvragen en klik op 'aanvragen'. Hier staan de documenten vermeld die je nodig hebt voor je aanvraag, waaronder het te downloaden machtigingsformulier.
De documenten waarbij een handtekening vereist is, moeten ondertekend worden door iemand die bevoegd is om dat namens de organisatie te doen.
Dit kun je aantonen door een bewijs aan te leveren waaruit blijkt dat deze persoon bevoegd is om binnen de organisatie te tekenen. Dit kan bijvoorbeeld met een KvK-uittreksel, statuten of een intern autorisatieschema.
De-minimissteun
Heb je vragen over de-minimissteun of over het invullen van de de-minimisverklaring? Kijk dan bij de veelgestelde vragen over de-minimissteun.