Microgreen Farm: Innovatie in Vertical Farming dankzij de Mkb haalbaarheidsvoucher

Publicatie datum:
Leestijd:
3 minuten leestijd

Microgreen Farm, opgericht door Jorrit van der Veen, heeft grote ambities. Het jonge bedrijf, gevestigd in het Innolab Chemie & Engineering op Campus Groningen, specialiseert zich in vertical farming en gebruikt microgroenten als opstap naar innovatieve en duurzame teeltmethoden. Dankzij de Mkb haalbaarheidsvoucher, een subsidie die ondernemers helpt de haalbaarheid van baanbrekende ideeën te toetsen, heeft Jorrit de mogelijkheid om zijn productieproces te automatiseren en schaalbaar te maken.

Man bij kleine plantjes

“Op dit moment teel ik handmatig, maar met de voucher wil ik een geautomatiseerd systeem ontwikkelen,” legt Jorrit uit. Vertical farming betekent dat gewassen in lagen boven elkaar groeien. “Microgreens zijn een ideaal startpunt: ze zijn relatief eenvoudig te telen en worden veel gebruikt in de horeca als garnering.” Inmiddels levert Jorrit al aan lokale restaurants zoals De Uurwerker, Brasserie Groen en Mister Smith’s Loft. 

De stap naar hydroponics

Jorrit wil zijn productieproces verduurzamen door over te stappen op hydroponics: telen met water in plaats van aarde. “Met hydroponics kun je watergebruik tot wel 90% reduceren. Het water wordt gecontroleerd op voedingsstoffen, pH- en EC-waarden. Dat wil ik realtime monitoren,” vertelt hij. Voor dit systeem is gespecialiseerde software nodig, dus werkt hij samen met een student om dit schaalbare prototype te ontwikkelen.

Inspiratie en ondersteuning

De inspiratie voor Microgreen Farm komt uit Jorrits jeugd, waarin zijn vader altijd bezig was met moestuinieren. “Hij maakte op een gegeven moment plannen voor een hobbyfarm in Portugal, die hij na zijn pensionering wil realiseren. Toen ik tijdelijk bij hem was, verdiepte ik me in kweken. Via Instagram ontdekte ik vertical farming in Amerika en dacht: dit wil ik ook.”

Voor zijn bedrijf is het Innolab Chemie & Engineering op Zernike Campus een ideale katalysator. “Dit is een ideale plek om te testen en te produceren. Je hebt toegang tot labs en andere faciliteiten, en het netwerk van innovatieve bedrijven in hetzelfde gebouw is ontzettend inspirerend. Je wisselt snel kennis en tips uit.”

Man bij kleine plantjes

Eigen foto

Een leerproces: de weg naar de voucher

Het aanvragen van de Mkb haalbaarheidsvoucher was een leerproces voor Jorrit. “Ik heb de aanvraag zelf gedaan, maar achteraf had ik hulp moeten inschakelen. Mijn aanvraag bevatte fouten en werd bijna afgewezen. Dankzij een gezamenlijke meeting met onder andere de beoordelaar en begeleiding van Sven Stielstra vanuit Innolab werd het alsnog goedgekeurd.”

Hulp nodig? Vraag een eerstelijnsorganisatie!

Een eerstelijnsorganisatie kan je helpen bij het concreet maken van je haalbaarheidsproject. Daarnaast hebben zij kennis van de proeftuinen die er hier in het noorden zijn. Je kunt door de eerstelijnsorganisatie in te schakelen, gebruiken maken van het netwerk dat zij hebben opgebouwd. 

De eerstelijnsorganisatie kan op basis van jouw ideeën:

  • Een voorstel doen over welke proeftuin je zou kunnen helpen bij je haalbaarheidsproject;
  • Helpen met het formuleren van je haalbaarheidsvragen. 

Sven Stielstra, manager van de Innolabs op Campus Groningen, benadrukt het belang van de voucher: “De Mkb haalbaarheidsvoucher is een perfecte regeling om innovatieve ideeën zoals die van Jorrit een kans te geven. Het verlaagt de drempel voor ondernemers om samen te werken met proeftuinen zoals de Innolabs. Op de Campus Groningen hebben we een uitstekende voedingsbodem voor innovatie, van startup faciliteiten in het Innolab tot schaalmogelijkheden in ZAP en regionale demo-faciliteiten. Innovatie is onmisbaar voor het mkb, en ik raad ondernemers met een goed idee aan om contact met ons op te nemen: we helpen je graag verder.”

De Mkb haalbaarheidsvoucher is een perfecte regeling om innovatieve ideeën zoals die van Jorrit een kans te geven. - Sven Stielstra, manager van Innolabs

De Mkb haalbaarheidsvoucher geeft Jorrit inzicht in de haalbaarheid van zijn idee. De vervolgstap is om een werkend prototype te ontwikkelen. “Mijn doel is een schaalbaar, geautomatiseerd systeem te bouwen, met realtime monitoring, waterbesparing en ruimtebesparing tot 95%. Dit prototype kan ik vervolgens presenteren aan investeerders om op te schalen.”

Duurzaamheid en een toekomstvisie

Jorrit wil met Microgreen Farm een duurzaam alternatief bieden voor de traditionele landbouw. “Grote kassen hebben een enorme ecologische voetafdruk. Ik lever lokaal, waardoor ik transport minimaliseer. Producten komen vers bij de klant, en bezorging gebeurt elektrisch.”

Naast ruimte- en waterbesparing biedt vertical farming ook groeipotentieel voor andere gewassen, zoals kropsla. “De mogelijkheden zijn eindeloos. Met een kleine oppervlakte kun je enorme opbrengsten realiseren. Mijn ambitie is om op te schalen, eerst in Noord-Nederland, zodat ik ook distributiecentra kan beleveren. Hiervoor is verdere automatisering cruciaal. Bovendien sluit deze aanpak perfect aan bij de visie op circulaire en duurzame lokale voedselproductie, die steeds belangrijker wordt in een wereld met toenemende vraag naar efficiënte landbouw.”

De Mkb haalbaarheidsvoucher, ondersteund door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), helpt ondernemers in Groningen, Drenthe en Friesland om de technische en economische haalbaarheid van hun ideeën te onderzoeken. De voucher maakt het mogelijk om tegen een vergoeding van 40% gebruik te maken van proeftuinen zoals Innolab Chemistry & Engineering, Innolab Agrifood, of ZAP op Campus Groningen. Ook loonkosten, materiaalkosten en advies kunnen worden gedekt. Aanvragen kunnen worden ingediend t/m 30 november 2025 (recent verlengde deadline). 

Bron: Campus Groningen

Ben je benieuwd of de Mkb haalbaarheidsvoucher of andere regelingen jou kunnen helpen als startende ondernemer?

Lees hier meer

Raak Geïnspireerd door meer verhalen van ondernemers uit Noord-Nederland